Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

 

Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

 

Ebeveynler bebeklerinin beslenmesi, uyku düzeni gibi pek çok konuda büyük hassasiyet gösterir. Bebeklerin sağlığını doğrudan etkileyen beslenme ve diğer alışkanlıkları kadar, uyku pozisyonlarına dikkat etmek de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır. Yenidoğan bebeklerin uygun şart ve pozisyonlarda uyuyamaması, sağlık açısından önemli tehditleri de beraberinde getirerek, bebeklerle birlikte ebeveynlerin de uykusunu kaçırabilir. Bu nedenle bebeğin uyku pozisyonu ve alanı hem çocuk hem de ebeveynler açısından oldukça önemlidir. 

 

Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.

 

Yenidoğan bebeği yatırma şekli nasıl olmalı?

 

  • **Yenidoğan bebeği yan yatırmak önerilir. Bu pozisyonda reflü olmaları da engellenebilir. 
     
  • **Yenidoğan bebeği yüzükoyun yatırmak, bebeğin nefes alamama ihtimaline karşı tehlikelidir. Eğer bu şekilde yatırılıyorsa, çok dikkatli olunmalıdır.
     
  • **Bebeği sırt üstü de yatırabilirsiniz ama otuz cmlik bir yükselti ile başını desteklemeniz gerekir. 
     

 

Yenidoğan bebek için uyku düzeni, anne karnındaki gibi kısa süreli ve sık uyku şeklinde gelişir. Bu nedenle ona bir uyku düzeni getirme çabası işe yaramaz. Ancak her seferinde yani her uyku öncesinde altını değiştirmek, üzerini değiştirmek, odaya loş bir ışık etkisi vermek, zamanla uyku rutini oturtmanıza yardımcı olacaktır.

 

Uyku tulumları bebeğinizin uyku rutini için kullanabileceğiniz bir alternatiftir. Uyku tulumunun bebek için uygun ölçülerde olduğuna ve tulumun uygun boyun ve kol delikleri olduğuna emin olmalısınız. Uyku tulumu özellikle kışın daha kullanışlıdır ve soğukluğa göre giysi katmanları da ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin alışmakta olduğu uyku rutinine aynı şekilde alışmış olduğu uyku tulumu da büyük katkı sağlayabilir.

 

Bebek yatağı nasıl olmalıdır?

 

Bebeğin sağlıklı, rahat ve en önemlisi de uyku rutinine alışması için yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlarla birlikte yatağı da çok önemlidir :

  • **Yenidoğan bebek düz ve çok sert olmayacak şekilde, sert bir zemine sahip  yatakta yatırılmalıdır.
     
  • **Yatağın doğal ürünlerden yapılmış olması gerekir. Satın alırken kanserojen ve sentetik bir yatak olmadığından emin olmalısınız.
     
  • **Yatağı kaplayan kumaş malzemesini mümkün olduğunca antibakteriyel ürünlerden seçilmelidir.
     
  • **Yatak ve döşeğinin herhangi bir keskin köşesi bulunmamalıdır.
     
  • **Yatak, bebeğin vücut ölçülerine uygun olmalıdır.
     
  • **Uyku esnasında yatakta emzik zinciri, yastık ya da fazladan kumaş gibi başka herhangi bir nesne bulunmamalıdır.
     
  • **Kalın yorgan ve battaniyeler kullanılmamalıdır.
     
  • **Nevresimlerinin doğal ve kimyasal içermeyen ürünler olmasına özen gösterilmelidir.
     
  • **Bebek nevresimlerinin temizliğine dikkat etmeli, bebeğiniz için özel olarak kullandığınız doğal deterjanlarla yıkamalısınız.
     

 

 

Tüm bunların haricinde, bebeğiniz için yatak seçerken mümkün olduğunca ürünlere dokunmalı ve malzemesini hissetmelisiniz. Eğer imkanınız varsa üzerine yatarak denemeniz bile faydalı olacaktır. :)

 

 

.

 

Etiketler: yenidogan
Ekim 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR